ТЕХНОЛОГІЯ ПОШИТТЯ ФАРТУХА

Фартух - елемент текстилю, який надійно захищає одяг від утворення плям при кухонній роботі (приготуванні їжі, прибирання кухонних поверхонь). Також фартух є частиною робочої уніформи у співробітників таких спеціальностей, як: пекар, офіціант, кухар, токар, слюсар. Досвідчені швачки стверджують, що саме фартух допоможе вам освоїти всі ази роботи. І якщо ви не вмієте шити, але хочете навчитися, то краще почати з пошиття фартуха своїми руками. Адже складається такий виріб з елементарних, легко з’єднуються один з одним частин – так що починаємо шити!
Вибираємо  матеріал
Через підвищену частоту прання виріб має бути зносостійким і не вимагати посилених специфічних методів очищення. Залежно від призначення при пошитті можуть бути використані різні тканини, що відрізняються по щільності, фактурі і властивостях.
Найбільш використовуваними матеріалами для пошиття фартуха є:  бавовна;  джинсова тканина;  тефлоновий матеріал. Матеріал не обов'язково купувати новий, можна зшити з обрізків старої тканини або використовувати заносившийся улюблений халат або старі штори. А якщо є бажання і час можна повозитися і зшити яскравий фартух з клаптиків. 
 Вибираємо модель
Безумовно, вам хочеться зшити незвичайний фартух. Однак складність обраного фасону повинна співвідноситися з вашими навичками шиття. Існують так звані «базові» моделі, які можна взяти за основу, а після видозмінювати і декорувати за власним бажанням:
 ВИДИ   ФАРТУХІВ
З відрізним нагрудником
Без  нагрудника
З цельнокроєним нагрудником


Знімаємо мірки

Побудова креслення викрійки фартуха
Інструкційна карта «Побудова креслення викрійки фартуха». Інструменти і матеріали: масштабна лінійка, олівець, косинець.

Буквене по­значення на кресленні то­чок і відрізків

Призначення відрізка

Формула для роз­рахунку

Розрахунок на 36-й роз­мір

Розраху­нок на свій роз­мір

Базисна форма

В

Побудувати прямий кут із вершиною в точці В

 

 

 

ВН

Довжина фартуха

Дгр + Дв

20 + 45 =  65

 

BB1

Ширина фартуха

Сс:2 + 6

32:2 + 6 =  22

 

ВТ

Довжина нагрудника

Дгр

20

 

ВВ1Н1Н

Добудувати прямокутник

 

 

 

Деталі конструкції

ВВ2

Ширина нагрудника

Цг

10

 

ТК

Відстань від лінії талії до лінії входу в кишеню

10

 

КК1

Відстань від лінії сере­дини переду до кишені

5

 

К1К2

Ширина кишені

12—15

 

К1К31К2

Глибина кишені

12—15

 

 

Т2Т3

Заокруглення боку на­грудника (по бісектрисі)

5

 

 

Дв =45;  Дгр=20;  Цг=10;



Ст = 25;   Сс = 32 







Технологія виготовлення фартуха

Технологія пошиття фартуха

Обробка та пришивання закругленої кишені 

Обробка прямої кишені 

Пришивання прямої кишені