Фартух - елемент текстилю, який надійно
захищає одяг від утворення плям при кухонній роботі (приготуванні їжі,
прибирання кухонних поверхонь). Також фартух є частиною робочої уніформи у
співробітників таких спеціальностей, як: пекар, офіціант, кухар, токар, слюсар. Досвідчені швачки стверджують, що саме фартух допоможе вам освоїти всі ази роботи. І якщо ви не вмієте шити, але хочете навчитися, то краще почати з пошиття фартуха своїми руками. Адже складається такий виріб з елементарних, легко з’єднуються один з одним частин – так що починаємо шити!
Вибираємо матеріал
Через підвищену частоту прання виріб має бути зносостійким і не вимагати
посилених специфічних методів очищення. Залежно від призначення при пошитті
можуть бути використані різні тканини, що відрізняються по щільності, фактурі і
властивостях.
Найбільш використовуваними матеріалами для пошиття фартуха є: бавовна; джинсова тканина; тефлоновий матеріал.
Матеріал не обов'язково купувати новий, можна зшити з
обрізків старої тканини або використовувати заносившийся улюблений халат або
старі штори. А якщо є бажання і час можна повозитися і зшити яскравий
фартух з клаптиків.
Вибираємо модель
Безумовно, вам
хочеться зшити незвичайний фартух. Однак складність обраного фасону повинна
співвідноситися з вашими навичками шиття. Існують так звані «базові» моделі,
які можна взяти за основу, а після видозмінювати і декорувати за власним
бажанням:
![]() |
З відрізним нагрудником |
![]() |
Без нагрудника |
![]() |
З цельнокроєним нагрудником |
Знімаємо мірки
Побудова креслення викрійки фартуха
Інструкційна карта «Побудова креслення викрійки фартуха».
Інструменти і матеріали: масштабна лінійка, олівець, косинець.
Буквене позначення на кресленні точок і відрізків |
Призначення відрізка
|
Формула для розрахунку |
Розрахунок на 36-й розмір |
Розрахунок на свій розмір |
Базисна форма |
||||
В |
Побудувати прямий кут із вершиною в точці В |
|
|
|
ВН |
Довжина фартуха |
Дгр + Дв |
20 + 45 = 65 |
|
BB1 |
Ширина фартуха |
Сс:2 + 6 |
32:2 + 6 = 22 |
|
ВТ |
Довжина нагрудника
|
Дгр |
20 |
|
ВВ1Н1Н |
Добудувати прямокутник |
|
|
|
Деталі конструкції |
||||
ВВ2 |
Ширина нагрудника
|
Цг |
10 |
|
ТК |
Відстань від лінії талії до лінії входу в кишеню |
10 |
— |
|
КК1 |
Відстань від лінії середини переду до кишені |
5 |
— |
|
К1К2 |
Ширина кишені |
12—15 |
— |
|
К1К3=К1К2 |
Глибина кишені |
12—15 |
|
|
Т2Т3 |
Заокруглення боку нагрудника (по бісектрисі) |
5 |
|
|
Дв =45; Дгр=20; Цг=10; |
Ст = 25; Сс = 32 |
Технологія виготовлення фартуха
Технологія пошиття фартуха
Обробка та пришивання закругленої кишені
Обробка прямої кишені
Пришивання прямої кишені